Teden otroka 2021

Avtor: | Okt 13, 2021 | Dogodki v enoti Palček, Dogodki v enoti Storžek

TEDEN OTROKA je program Zveze prijateljev mladine Slovenije že od leta 1954 in poteka prvi teden v oktobru (letos 4.10. – 10.10.2021). Letošnja osrednja tema – RAZIGRAN UŽIVAJ DAN – je bila izbrana kot protiutež posledicam epidemije Covid-19, s čimer je ZPMS želela spomniti na pomen igrivosti, sproščenosti in druženja. V vrtcu so potekale različne dejavnosti, nekaj utrinkov skupin pa je zbranih v nadaljevanju.

 

Teden otroka pri starejših

Otroci iz skupine Žogic so bili deležni različnih zabavnih dejavnosti; krepili so skupinsko povezovanje s krogom prijateljstva in preko igre Pajkova mreža in ugibali stvari iz ”torbe ugibanja”, kjer so se otroci lahko preizkusili s svojimi čutili. Čeprav so bili sprva malce previdni, ko so posegali v ”neznano”, so bili na koncu navdušeni nad ”skrivnostnim” predmetom. Iz igralnice je bilo slišati pravljice in odmev različnih pesmi, če pa smo jih pobližje obiskali, smo jih zalotili tudi pri plesanju. Vzgojiteljici sta se izkazali s svojimi domislicami, saj sta pripravili ”zabavo na mehurčkasti foliji”, ki ob pritisku poči. Otroci so (ob spremljavi glasbe) z bosimi nogami po njej plesali, skakali, hodili, se plazili…. Ali pa so mehurčke samo pokali s prsti. Pri tem so izredno uživali. Na vrtčevskem igrišču so se otroci veselili jesenskih plodov in grabljenja listov. Vse nabrane pripomočke so kasneje spremenili v umetniška dela, s čimer so krepili tudi grafomotorične spretnosti. Z barvicami in voščenkami jim je uspelo ustvariti dolgo skupinsko sliko. Gibalne spretnosti so krepili tudi na poligonu, ki je bil skozi celotni teden postavljen v telovadnici in so ga uporabljale vse skupine. Na hodniku so potekali teniški dvoboji z baloni in muholovci namesto loparjev, ter met žogic na mini koš. Teden je minil v sproščenem vzdušju, povezanosti in veselju.

 

Otroci iz Zvezdic in Žogic so bili deležni obiska medicinske sestre Tinke Gasser iz Zdravstvenega doma Kranj, ki jih je poučila o zdravi prehrani.

 

V Zvezdicah so veliko časa namenili glasbi in plesu. Otroci so uživali ob raznih rajalnih igrah, pri igrici z glasbenimi stoli, glasbenih kipih, plesu ob lučkah, plesu z malimi inštrumenti…Ko pa sta vzgojiteljici otroke povprašali, kje bi najraje preživeli čas, je prevladal odgovor: v GOZDU! Otroci so se v gozdu sprostili, uživali vsak na svoj način, tako z “žaganjem dreves” kot “pripravi ognja”, drugi pri “kuhanju” na hlodih…V gozd pa seveda niso pozabili vzeti košare, da smo iskali in nabirali razne jesenske plodove, s katerimi se nato otroci radi igrajo tudi v igralnici.

 

Medtem ko so se nekateri otroci zabavali v vrtcu, so drugi (Oblački in nekaj Sončkov) obiskovali plavalni tečaj ter v olimpijskem bazenu v Kranju nabirali izkušnje s plavanjem, potapljanjem in igro v vodi. Na tečaju so otroci uživali ob različnih igrah oponašanja živali, se navajali na vodo in se v njej sprostili, zabavali, ob koncu ure pa imeli nekaj proste igre za lovljenje po bazenu, škropljenje in  druge družabne igre. Zadnji dan so imeli preverjanje znanja, kjer so potopili glavo, naredili zvezdico, nekateri otroci pa so že nekaj časa tudi drseli na vodi ali v preprostih tehnikah plavanja preplavali 8 metrov. Plavalni učitelji so jim zadnji dan na vodo postavili blazino za hojo po vodi, kjer so otroci lovili ravnotežje, se zabavali, skozi obroč skočili iz blazine… Bistvo tečaja je bilo navajanje na vodo in uživanje v njej, tako da vsem otrokom čestitke za pogum, saj so strah pred vodo na koncu tečaja premagali prav vsi otroci.

Teden otroka pri mlajših

V Rožicah so bile bolj raznovrstne in obogatene dejavnosti kot jih imajo sicer, seveda ob najpomembnejšem – crkljanju. Na obrazih otrok je bilo videti in čutiti, da se »majo fajn«.

Raziskovali so »senzorno jesensko škatlo«, imeli »zajčkov dan« (rajalne in plesne igre) z lutkovno prestavo vzgojiteljic ”Veliki in mali zajec”. S palerinami so se otroci odpravili v gozd, kjer so iskali skriti zaklad; vzdušje pri iskanju zaklada je bilo razigrano in veliko, prav tako pa tudi pri nabiranju listkov, saj jih je  gozdni škratek dobro motiviral z malico. Razgibavali so se na velikem poligonu v telovadnici, nato pa se sproščali ob masiranju z žogicami na blazinah. Zabavali so se ob hišnem kinu, v avli vrtca, kjer so si ogledali risanko ”Veš koliko te imam rad?”. Iz risanke je nastal posnemalni ples. Igrali so se z naravnim in odpadnim materialom, ustvarili medvedka iz vreče listja, z imenom Plesavček, ki še danes krasi avlo vrtca. Ob koncu tedna so se otroci razveselili nove lutkovne-glasbene pravljice ”Listek trepetavček”, kjer so lahko otroci spontano izražali svoja občutja; veselje, žalost, jeza, hvaležnost… in se vključili, ko je pravljica to nakazala.  Otroci so uživali ob glasbeni spremljavi instrumentov, uprizorili so prave male karaoke, kjer so odpravljali strah pred nastopanjem (prav vsem je uspelo!) in pohvalili otroke za pogum.

 

Tudi Balončki so se potrudili, da so uživali zares vsak dan. Ob jutranjem krogu so potelovadili z različnimi rekviziti, se igrali rajalne igre po želji otrok in se tudi temeljito razgibali na poligonu v telovadnici. Plesno, glasbeno in likovno so ustvarjali. Plesali so ob različni glasbi, pesmice spremljali na male instrumente in izdelovali jesensko drevo. Vsak otrok je pobarval storž z jesenskimi barvami. Tako so z dejavnostmi ob tednu otroka vstopili v pravo jesen in ob tem vsi zelo uživali.

 

Žabicam z Jezerskega, je vzgojiteljica pripravila dve kamišibaj predstavi. Kamišibaj je japonska oblika pripovedovanja ob slikah in je kot oblika majhnega gledališča zelo primerna za vpeljevanje otrok v ogled predstav. Zgodbe, ki jih preko kamišibaja predstavlja, so namreč kratke in enostavne, prizori se ponavljajo. Najmlajši otroci radi vidijo, da zgodbe večkrat ponovi, da jih že poznajo in vedo, kako si sledijo dogodki in kaj pričakovati. Ob pripovedovanju k sodelovanju povabi tudi otroke, ki radi komentirajo kaj vidijo na slikah, kasneje, ko poznajo zgodbo, pa tudi napovedo, kaj se bo še zgodilo. Zgodbe so prilagojene starosti, naenkrat lahko pove eno ali pa tudi več, s čimer počasi podaljšuje pozornost in zbranost otrok. Otroci so ob poslušanju zelo uživali.

 

Otroci in vzgojiteljice so se razveselili pravljične hiške, ki jo je v tem tednu vrtcu podaril g. Klemen Podjed in krasi vrtčevski vhod. Otrokom je zelo všeč, g. Klemenu pa se vsi iz srca zahvaljujemo.

 

 

Po krajših zapisih vzgojiteljic oblikovala B. Kvartuh

 

Dostopnost