15. novembra imamo v vrtcih in šolah vsako leto tradicionalni slovenski zajtrk. Pri Žabicah smo s spoznavanjem sestavin tradicionalnega zajtrka začeli že v začetku tedna, saj smo se odločili, da sami spečemo kruh. Z otroki smo šli v kuhinjo in kuharico prosili za moko in sol. Namesto kvasa sem prinesla droži, ki smo jih dodali moki s soljo in vodi. Otroci so pomagali mesiti, kar je bilo večini zanimivo in so večkrat poskusili. Nato smo čez dan opazovali, kako kruh vzhaja. Po počitku, ko je že malo vzhajal, smo ga oblikovali in prestavili v vzhajalni košarici. Nato smo ga nesli v hladilnik, kjer nas je počakal na naslednji dan. Takoj zjutraj smo preverili, koliko je kruh vzhajal in ga še malo pustili na sobni temperaturi. Kuharica je prižgala pečico in težko smo čakali, da bo kruh pečen. Za kosilo je bil ta dan ajmoht in kruh je bil pripravljen, še rahlo topel, ravno pravi čas. Spekli smo ga dovolj, da smo ga delili tudi z otroki iz skupine Račke. In ko spečeš nekaj sam, gre ta jed še bolj v slast, kot običajno.
Zapisala: Urška Furlan, vzgojiteljica