Starši otrok iz našega vrtca so že opazili, da imamo pri Žabicah na mizi akvarij. Nekateri so najprej pomislili, da imamo domače živali – ribe, drugi pa so takoj ugotovili, da v akvariju plavajo paglavci.

Aprila smo namreč z otroki iz skupine Žabice na sprehodih opazili, da so večje luže že polne žabjega mresta. Nekaj smo ga zajeli in prenesli v igralnico, v akvarij. Tako že en mesec opazujemo, kaj se dogaja v akvariju, istočasno pa nas zanima ali se v lužah dogaja podoben razvoj. Paglavci so namreč po parih dneh bivanja v mrestu, mehurčke zapustili in sedaj rastejo in se razvijajo. V knjižnici smo si izposodili knjigo “Dobro jutro, žabica!” avtorice Gabriele Clima, v kateri je predstavljen življenjski krog žabe in otroci med pripovedovanjem sami povežejo in kažejo “naše” paglavce in ugotavljajo na kateri razvojni stopnji so. Poleg knjige, smo dejavnost povezali tudi s pesmijo “Tri majhne žabice”, ob kateri otroci zelo radi tudi zaplešejo.

Razvoj bomo še nekaj časa opazovali v igralnici, potem pa bomo živali seveda pravočasno spustili nazaj v naravo, kamor spadajo. Otroci paglavce opazujejo z velikim zanimanjem in praktično vsako jutro najprej pridejo pogledat ali so kaj zrasli in če so se že kaj spremenili. Najmanjši paglavec je celo dobil ime, in sicer ga je en od otrok iz skupine Račk poimenoval Toni.

zapisala: Urška Furlan

Dostopnost