Vrtec Čriček tudi letos sodeluje v projektu Turizem in vrtec in letošnji izziv, ki so nam ga pripravili so poimenovali » Moj kraj, moj chef«. Vzgojiteljice smo si zamislile izvedbo projekta tako, da ga povežemo z našim rojakom Matijo Valjavcem, ki se je rodil na Beli in v tem letu praznujemo 190 letnico njegovega rojstva. Tako bomo s posebnimi kulinaričnimi dejavnostmi nekako praznovali tudi v našem vrtcu, hkrati pa spoznali, kakšno hrano so jedli nekoč na Beli in kako so jo pripravljali. Ker so rdeča nit dogajanja letošnjega leta živalske primere, smo se z otroki o hrani najprej začeli pogovarjati ob primeri »lačen kot volk«. Temo pa smo razširili s spoznavanjem zgodb, ki jih je zapisal pisatelj Valjavec in omenjajo hrano, ki so jo jedli, pripravljali v tistih časih in  v zgodbah spoznavali tudi življenje v preteklosti.

V skupini  Knofki smo si izbrali zgodbe Ovsenjak in zamesili ovseni kruh in si oblikovali vsak svoj mali ovseni kruhek. Ob zgodbi Če ne bo poslal mleka, bo prišel volk po ovco, smo kisali mleko in ga okušali. Skuhali smo si odlično češpljevo marmelado, ko smo spoznali zanimivo zgodbo O dečku, ki je pojedel vse, kar je našel in kako jo je zagodel svoji gospodinji. Marmelado smo si namazali na pečen kruh in se posladkali. Za zaključek naše kulinarične izkušnje iz starih časov pa smo ob običaju peke bobov na Beli ob prazniku sv. Tilna, o katerem piše Kračman ocvrli tudi svoje bobe. Igrali smo se tudi navihano pastirsko igro Pojdimo domov, ki smo jo našli v knjigi, družabno miselno  igro Volkalco, plesali ljudske plese Mat´potice pečejo, Ob bistrem potoku je mlin in navihano A je kruh pečen. 

V skupini Gumbki smo se osredotočili na življenje otrok v času, ko je živel Matija Valjavec. Po pripovedovanju poznavalca zgodovine našega kraja in kulinarike Tomaža Rehbergerja smo izvedeli, da hrane v tistem času ni bilo v izobilju tako kot danes. Otroci so bili  pastirji ovc in krav. Jedli so mlečne jedi na tisoč in en način. Na voljo je bil le črn kruh za sladico pa tu in tam orehi. Velikokrat so bili tudi »lačni kot volkovi«. Z otroci smo v vrtcu v sklopu projekta TZS pripravili mlečni močnik, postavili smo mleko za kislo mleko in ga jedli z ajdovimi žganci. Mama Agata nam je pripravila slasten masovnek,  mazali smo ga na črn kruh, ki smo ga prav tako spekli v vrtcu. Za zabavo smo si naredili majhno čredo ovc in jih pasli na travniku. Na pašo smo vzeli kos črnega kruha in orehe. Otroci  na paši pa so se tudi igrali. Najraje so se lovili, skrivali in frcali kamenčke in storžke. Pripovedovali smo smešne izštevanke in se igrali igrico Al`je črna kuharˋca doma?.

  zapisali vzgojiteljici Mateja Mušič in Simona Jekovec

Dostopnost