V ponedeljek, 9. 5. 2022, sta nas obiskala Mojca Pavlič Drnovšek in Bojan Pretnar, animatorja, gledališčnika in nadvse srčni osebi. Pred zahtevno množico naših najmljaših, sta zaigrala pravljico VEVERIČEK POSEBNE SORTE, avtorice Svetlane Makarovič. 

Svetlana Makarovič je vsestranska umetnica in ena najboljših ter najpomembnejših ustvarjalk pri nas. Pred več kot dvajsetimi leti je napisala pravljico o veveričku posebne sorte, ki jo je mojstrsko upodobil Marjan Manček. Otroci so ob zgodbi spoznali, da je vsak od nas drugačen in da to bogati naš svet. (vir Bukla.si)

Veveričku posebne sorte je ime Čopko in je najmanjši od vseh petih veveričk veverice Puhanke. Ko so vse veveričke naredile svoj prvi skok z drevesa, ga Čopko ni mogel. Puhanka ga je pokarala, češ, naj ji ne dela sramote s svojo strahopetnostjo. Vendar, ko ji je le dopovedal in ga je pogledala od blizu, je videla, da ima eno tačko nenavadno skrivljeno in tanjšo od ostalih. S takšno tačko pa nikoli ne bo tak kot druge veverice. Čopko pa je namesto tarnanja raje opazoval svet okoli sebe, poskušal razno razne stvari, ki se jih je tudi naučil: peti; seštevati in odštevati lešnike; razločevati liste raznih dreves; opazovati življenje ptic, rož, drevja; napovedovati vreme. Postal je najpametnejši in najbolj izkušen veveriček v vsem gozdu! (vir Wikipedija)

Dostopnost