Prijaznost nas nič ne stane, vendar čudežno deluje. Neprecenljiva pa postane takrat, ko jo delimo z drugimi….

Mednarodni dan prijaznosti obeležujemo od leta 1998, ko je bila podpisana deklaracija o prijaznosti. Prve države, ki so ga začele obeleževati, so bile Kanada, ZDA in Singapur. Vsako leto na ta dan z deljenjem rumenih rož poudarjajo potrebo po preprostih dejanjih, s katerimi polepšamo življenje drug drugemu.

13. november je tako dan, ko poskušamo na vsak način še spotencirati to medosebno prijaznost, ta majhna dela. Leta 2014 je društvo Humanitarček z umetniško šolo Atilem pod mentorstvom Melite Ragolič pripravilo prve kamenčke z dobrimi mislimi za bolnike z multiplo sklerozo, ki so poželi takšno navdušenje, da so se odločili, da tradiconalne rumene rožice, ki so del praznovanja Mednardonega dneva prijaznosti v tujini – nadomestijo kar s kamenčki (https://www.projektvida.org/kamenckiprijaznosti).

Letos smo se kamenčkom prijaznosti pridružili tudi v vrtcu pri OŠ Matije Valjavca Preddvor. Prvi odzivi, ko so otroci in vzgojiteljice zjutraj našli svoje kamenčke, so res neverjetno pozitivni. In ker je bil glavni cilj le en (majhen) nasmešek tistega, ki bo kamenček našel, lahko rečem, da je akcija uspela. 

In s takim veseljem in iskricami v očeh, bi se moral začeti prav vsak dan….

Dostopnost