Po srečnem spletu okoliščin je vrtec dobil v dar prav posebno knjigco – Terapevtske pravljice – Življenje v hribih, avtorice Deni Kragelj. Zgodbico Kuščar je soustvarila z našo socialno pedagoginjo Bojano Kvartuh.

Deni Kragelj je diplomirana socialna pedagoginja, ki se je od blizu spoznala z brezdomci, psihiatričnimi bolniki, odvisniki in otroki z avtizmom. Delovala je v Zavodu za gluhe in naglušne, Zavodu za slepe in slabovidne, Domu Malči Belič, Vzgojnemu zavodu Smlednik, Prevzgojnem zavodu Radeče in Stanovanjski skupini Hiša. Po študiju se je zaposlila kot pedagog v CUDV Draga, kjer se je srečala z vso paleto težav in posebnih potreb otrok. Za gibalno ovirane otroke je iskala različne načine in pristope, ki bi jim polepšali dan. Delo z otroki, še najbolj pa s tistimi, ki so jih pestile vedenjske težave, je vedno bila njena strast. Iskala je pot do njih, ustvarjala stik z njimi in gradila odnos.Velik učinek in napredek je opazila pri pripovedovanju pravljic, ki podarijo občutek bližine. Je pogumna, odločna, vztrajna, iskrena in sočutna.Takšne so tudi njene zgodbe. 

Terapevtske pravljice omogočajo uvid v otrokovo počutje in dojemanje, njegove stiske obravnavajo resno in ponujajo konkretne rešitve.
Otroku pomagajo poimenovati in (raz)ločiti občutke in čustva.  Kakovostna pravljica ne zatiska oči pred realnimi situacijami. Včasih ne vemo, kako otroku predstaviti spremembe in nove izzive. Terapevtske pravljice bodo otroka opolnomočile ter mu dale vedeti, da je sposoben, da zmore, da ni edini z neko težavo in da v njej ni sam. Pravljica tako nam kot tudi otroku predstavlja varen kotiček. Zavedamo se, da bo konec srečen in da rešitev vedno obstaja.

Do danes je izdala 3 knjige:

– Življenje v morju,

– Življenje v gozdu in

– Življenje v hribih.

Na voljo so tudi zvočni posnetki – pravljice iz starejših knjig (morje, gozd), najdete pa jih tukaj: https://www.deni.si/video/

Če boste pobrskali po njeni spletni strani (https://www.deni.si/), boste našli tudi pobarvanke pravljice (https://www.deni.si/pobarvanke/).

Deni,

iz srca hvala.

Dostopnost