Ljudje smo si različni, drugačni. Vsak od nas ima različne sposobnosti, značilnost, vrednote, prepričanja,… Naša družba kot celota je zelo raznolika, bolj kot se morda zavedamo.

V stik z drugačnostjo prihajamo tudi v vrtcu. Vrtec obiskuje vse več otrok iz različnih kulturnih okolij, med nad nami so prijatelji, ki imajo različne težave z gibanjem, govorom, sluhom, motnjami avtističnega spektra, itd. Težave so navzven lahko neopazne, vendar se zaradi njih otroci počutijo drugačni in morda zaradi njih počnejo stvari, ki jih drugi ne razumemo.

Zelo pomembno je, da otroke že v zgodnjem otroštvu pripravljamo na različnost, drugačnost,…Prav nič ni narobe, če sediš v invalidskem vozičku, če vsak dan nujno potrebuješ določeno zdravilo in prav nič ni pomembno od kje prihajamo.

V skupino smo povabili Ano Urbanc. Ana je naša prijateljica že zelo dolgo. Ana se premika s pomočjo invalidskega vozička. Otroci so jo lahko  vprašali kar koli so jo hoteli. Prebrala nam je tudi pravljico Le vprašaj! Gumbki so bili od začetka nekoliko zadržani opazovalci. Proti koncu obiska so postali bolj pogumni.

Ani smo se za obisk zahvalili z risbicami ter toplo kvačkano odejico. Z odejo se bo lahko pokrila, ko jo bo zeblo in tudi, ko ji bo hudo.

Zapisala Simona Jekovec

Dostopnost