Odhod v vrtec je prelomni dogodek tako za otroka kot tudi za ostale družinske člane, saj nas postavi pred nove izzive. Večina otrok, ki prvič prihaja v vrtec je ob tem prvič daljši čas ločena od staršev, kar pa od njih zahteva veliko energije, prilagajanja in spoprijemanja z lastno negotovostjo.

Ob prvem stiku otroka z vrtcem se moramo zavedati, da vsak otrok potrebuje svoj čas, da se navadi na novo okolje, nove ljudi in nove prijatelje. Otroci nam bodo hvaležni, če jim pri uvajanju v novo življenjsko obdobje pomagamo.

Ob vstopu v vrtec se različni otroci odzovejo različno. Nekateri hitro usvojijo novo rutino in se hitro sprijaznijo s spremembo oz. ločitvijo od staršev, drugi pa potrebujejo več časa, spodbude, potrpljenja in vztrajnosti. Slednji imajo običajno nekoliko več prilagoditvenih težav in ob ločitvi od staršev jokajo, trmarijo, odklanjajo hrano, so nemirni ali so drugače občutljivi, lahko celo pride do bolezenskega stanja. Takšne težave lahko hitro minejo, občasno pa vztrajajo do enega meseca. S tem ko mu tako strokovni delavki oddelka kot starši nudite občutek varnosti, topline, sprejetosti in zaščite, se bo otrok hitreje navadil na drugačen način življenja.

Vabimo vas, da ob uvajanju otroka v vrtec tesno sodelujete in se pogovarjate z vzgojiteljico in vzgojiteljico – pomočnico, jima zaupate, da delata v dobro in korist otroka ter sledite njihovim usmeritvam.

Mesec september je uvajalni mesec, ko se otroci navajajo na novo okolje, nove prijatelje in vzgojiteljice. Da boste pomagali otroku in sebi vam priporočamo, da pred vstopom v vrtec skupaj z otrokom obiščite vrtec. Pogovorite se z vzgojiteljico, posredujte vse informacije, ki bi ji omogočajo hitrejše zbližanje z otrokom (zdravstvene posebnosti, navade pri prehranjevanju, kaj rad počne, česa se boji …). V teh trenutkih se zaposleni v vrtcu trudimo biti otroku v oporo, ga razumeti in mu ohranjati občutek varnosti in sprejetosti. O tem, kako boste uvajali svojega otroka v vrtec, se boste dogovorili individualno z vzgojiteljico otrokove skupine.

S sodelovanjem lahko ta dogodek naredimo prijetnejši, zato vam svetujemo:

  • Za uvajanje si vzemite čas. Tako boste bolj mirni in se boste otroku lažje posvetili.
  • prve dni naj bo otrok v vrtcu le nekaj ur. Po potrebi starši ostanejo nekaj časa ob njem.
  • V času uvajanja so otroci običajno občutljivejši, zato potrebujejo doma več pozornosti, potrpežljivosti in nežnosti.
  • Otroci naj imajo s seboj svojo najljubšo igračo.
  • V času uvajanja ni priporočljivo uvajati dodatnih sprememb, ki bi otroka še bolj obremenjevale (npr. odvzem dude). Za to bo čas pozneje, ko se bo otrok navadil na vrtec.
  • Otroku povejte, kam odhajate in kdaj pridete ponj.
  • Če je le mogoče, ne prekinite uvajanja, razen če otrok zboli. Priporočamo stalen ritem prihodov in odhodov iz vrtca, kar daje otroku občutek varnosti in zaupanja.
  • Poslavljanje od otroka ne zavlačujte po nepotrebnem, naj bo kratko. Vedite, da stisko staršev občutijo tudi otroci.
  • Otrok naj doživi, da se starši sproščeno in naklonjeno pogovarjate z vzgojiteljico in s pomočnico vzgojiteljice. Otrok se bo ob takšnem odzivu bolje počutil.
  • Na začetku so prilagoditvene težave običajne, a bodo minile. Če pa le trajajo dolgo časa, predlagamo ponoven razgovor z vzgojiteljico ali svetovalno službo.

 

Klik: Napotki za uspešno uvajanje otroka v vrtec (BabyBook)

Dostopnost