Z otroki smo se v letošnjem letu priključili projektu Turistične zveze Slovenije na temo Moj kraj, moj chef. Naša skupina Zvezdice (3-4) je sodelovala s projektom »Od čebele do kraljice – medene sladice«. Čebele smo začeli spoznavati preko pravljic o čebelah. Pogovarjali smo se o njihovi vsebini in si pogledali slike.  V nadaljevanju smo s pomočjo knjig iskali uporabne informacije ter odgovore na vprašanja otrok. Ogledali smo si tudi posnetke na spletu (Infodrom: Čebelarji, Svetovni dan čebel, Firbcologi: Čebele). Poslušali smo Slakovo pesem Čebelice in ob njej zaplesali, zaplesali pa smo tudi na pesem Čebelice (Ribič Pepe, Čuki in Plesno mesto). Šli smo na sprehod do grajskega parka F. Lakmayerja ter tam spoznali lokalno zgodovino in Lakmayerjev pomen za kraj in samo čebelarjenje.

Ogledali smo si predstavo Iz dnevnika čebelice Medke v kamišibaj gledališču. Igrali smo se čebeljo igro z odgovarjanjem na vprašanja v kvizu. Spoznali smo cvetico kot rastlino, njene sestavne dele, njihov namen, pomen barve in vonja za čebele in druge žuželke ter način opraševanja. Obiskali smo sadovnjak in si pogledali, čemu so potrebne čebele v tem ekosistemu. Spregovorili smo o pomenu opraševanja čebel in drugih žuželk za obstoj človeka.

Obiskali smo čebelnjak in si ga ogledali. Pogledali smo si satovnico, čebelji vosek, poskusili cvetni prah v kroglicah in izvedli pokušino medu. Naredili smo si sladico iz banan in medu ter hrušk in medu. Izdelali smo si skutni namaz z medom in ga pojedli pri zajtrku. Sami smo spekli tudi odlično medeno sladico.

Otroci so s sodelovanjem v projektu izvedeli veliko novega, usvojili številne nove pojme, se zabavali pri plesu in petju, spoznali številne spomladanske in medovite  rastline, v dejavnosti vključili svoje čute (vid, vonj, tip in okus) in bili navdušeni nad možnostjo samostojne priprave jedi ter njihovim poskušanjem. Poudarek se je dal tudi na pomenu medu za zdravje, tako da smo ga večkrat dodali čaju ali jedli kar z žličko. Njami, njami!

Zvezdice z Lidijo in Sonjo   

Dostopnost