Center Motus je meseca marca izdal smernice kako se z otroci pogovarjati o virusu. V pomoč vam je lahko spodaj priložena zgodba. Na voljo v PDF-obliki ali video.

SMERNICE PRI POGOVORU

1. Ne bojte se pogovorov o koronavirusu.

Večina otrok je že slišala za virus ali videla ljudi, ki nosijo obrazne maske, zato se starši pogovoru o tem ne bi smeli izogibati. Pogosto ravno izogibanje pogovoru pripelje do večjih čustvenih stisk. Cilj vašega pogovora naj bo informiranje o dejstvih na način, ki bo otroku razumljiv.

2. Upoštevajte otrokovo razvojno stopnjo.

Pazite na količino informacij, ki jo podate otroku, prav tako bodite pozorni na to, koliko podatkov navedete. Predvsem poizkusite odgovoriti na otrokova vprašanja. Potrudite se odgovarjati pošteno in jasno. Če ne znate odgovoriti na vsa vprašanja, ni s tem nič narobe – važno je, da ste otroku na voljo.

3. Poudarjajte vidik varnosti.

Pomemben dejavnik preprečevanja stiske pri otrocih je občutek varnosti. Če so otroci v bližini zaupanja vrednih odraslih, ki v njih vzbujajo občutek varnosti, bodo lažje prešli to stresno obdobje in bolj dosledno upoštevali preventivne ukrepe za preprečevanje okužbe. NIJZ priporoča temeljito umivanje rok kot eno izmed glavnih preventivnih ukrepov. Otroke poučite, da si varnost lahko zagotavljajo tudi sami, tako da skrbijo zase in si redno umivajo roke.

4. Bodite pozorni na svoje nelagodje.

Če opazite, da vas skrbi in ste vznemirjeni, si vzemite nekaj časa, da se umirite, preden se poskusite pogovoriti ali odgovoriti na otrokova vprašanja.

5. Delujte pomirjujoče.

Med govorom uporabljajte pomirjujoč ton glasu, ki otrokom sporoča, da so z vami varni. Pri tem si lahko pomagate tudi z lutkami, zgodbami in igračami, s katerimi se otrok rad igra.

Dostopnost