Vrtec Storžek v Preddvoru ima kar nekaj zelenih površin in tri visoke gredice. Zato smo se v lanskem letu odločili, da skupaj z otroki zasadimo nekaj koristnih rastlin. Otroci so s posebnim navdušenjem sprejeli projekt in z bujno domišljijo narisali arhitekturo nastajajočega vrtička. Po tehtnem premisleku so sklenili, da v gredice posadimo zelišča, rože, zelenjavo in sadje.

V prvo gredico smo zato nasadili razna zelišča (citronska melisa, žajbelj, materina dušica, evkaliptus, origano in sivka). V naslednjo gredico smo posejali rože (suha roža, napihnjena mrežica, črna kumina, petelinov greben). V zadnjo pa sadje (jagode) in zelenjavo (redkvica, korenje, paprika in češnjev paradižnik).

Ker pa je bilo idej preveč, gredice pa so se hitro zapolnile smo naš vrtiček še malo razširili in ob ograji pripravili tri dodatne gredice, kjer bomo prav kmalu nasadili tudi sadno grmičevje in sicer rdeči ribez, maline in ameriške borovnice.

Za gredice skrbijo otroci starejših skupin, skupaj z vzgojiteljico Blažko. Kar nekaj jih je namreč pokazalo veliko zanimanja in veselja za ta opravila. Sami prekopavajo, sadijo, sejejo, odstranjujejo plevel in zalivajo. Nobeno delo jim ni odveč in z veseljem poprimejo zanj. Dobili smo tudi novo otroško vrtno opremo s katero delo teče precej lažje. Otroci so najbolj navdušeni nad zalivanjem, ki bo v vročih dneh, ki prihajajo še kako dobrodošlo. Mali nadobudneži pa imajo pri delu mnogo vprašanj in polnijo male glave z novim znanjem.

Vsaka gredica pa ima tudi svoj namen. Iz zelišč se bodo otroci jeseni naučili izdelali zeliščni sirup in čaj, iz rož pa bomo izdelali suhe šopke. Zelenjava in sadje pa bosta poleti nudila prijetno in zdravo osvežitev.

Pri željah po nasadu gredic in  sadja nam je na pomoč priskočilo Vrtnarstvo Grah iz Praprotna, ki so priskrbeli zelenjavo in sadeže. Sadike zelišč pa smo dobili iz Gradu Dvor od grofice Tanje.  Za vso donacijo smo zelo hvaležni. Posebna zahvala gre tudi hišniku Tonetu, ki je z veseljem prisluhnil našim željam in uredil vse potrebno za nasaditev sadja in Primožu, ki je pripravil lesene tablice z oznakami rastlin. Z otroci pa obljubimo, da bomo lepo in skrbno pazili na rastline in pridno urejali gredice, se sladkali s sadjem in zelenjavo ter se tudi kaj novega naučili.

Zapisala vzgojiteljica Blažka Gašperlin

Dostopnost