Mesec september je uvajalni mesec, ko se otroci navajajo na novo okolje, nove prijatelje in vzgojiteljice. Odhod v vrtec je prelomni dogodek tako za otroka kot tudi za ostale družinske člane, saj nas postavi pred nove izzive. Večina otrok, ki prihaja v vrtec je ob tem prvič daljši čas ločena od staršev, kar pa od njih zahteva veliko energije, prilagajanja in spoprijemanja z lastno negotovostjo.

Ob vstopu v vrtec se otroci odzovejo različno. Nekateri hitro usvojijo novo rutino in se hitro sprijaznijo s spremembo oz. ločitvijo od staršev, drugi pa potrebujejo več časa, spodbude, potrpljenja in vztrajnosti. Slednji imajo običajno nekoliko več prilagoditvenih težav in ob ločitvi od staršev jokajo, trmarijo, odklanjajo hrano, so nemirni ali so drugače občutljivi, lahko celo pride do bolezenskega stanja. Takšne težave lahko hitro minejo, občasno pa vztrajajo do enega meseca. S tem ko mu tako strokovni delavki oddelka kot starši nudite občutek varnosti, topline, sprejetosti in zaščite, se bo otrok hitreje navadil na drugačen način življenja.

Zavedati se moramo, da vsak otrok potrebuje svoj čas, da se navadi na novo okolje, nove ljudi in nove prijatelje. V teh trenutkih se zaposleni v vrtcu trudimo biti otroku v oporo, ga razumeti in mu ohranjati občutek varnosti in sprejetosti. Da boste starši pomagali otroku priporočamo, da pred vstopom v vrtec skupaj z otrokom obiščite vrtec. Pogovorite se z vzgojiteljico, posredujte ji vse informacije, ki bi ji omogočale hitrejše zbližanje z otrokom (zdravstvene posebnosti, navade pri prehranjevanju, kaj rad počne, česa se boji …). Za uvajanje si vzemite dovolj časa, saj boste tako mirni in se boste otroku lažje posvetili. Prve dni naj bo otrok v vrtcu le nekaj ur, po potrebi pa starši ostanete nekaj časa ob njem. Otroci naj imajo prve dni v vrtcu s seboj svojo najljubšo igračo, saj imajo tako občutek večje varnosti. V času uvajanja so otroci običajno občutljivejši, zato potrebujejo doma več pozornosti, potrpežljivosti in nežnosti. Otrok naj doživi, da se starši sproščeno in naklonjeno pogovarjate z vzgojiteljico in s pomočnico vzgojiteljice. Otrok se bo ob takšnem odzivu bolje počutil. V času uvajanja ni priporočljivo uvajati dodatnih sprememb, ki bi otroka še bolj obremenjevale (npr. odvzem dude). Za to bo čas pozneje, ko se bo otrok navadil na vrtec. Otroku povejte, kam odhajate in kdaj pridete ponj. Če je le mogoče, ne prekinite uvajanja, razen če otrok zboli. Priporočamo stalen ritem prihodov in odhodov iz vrtca, kar daje otroku občutek varnosti in zaupanja. Poslavljanje od otroka ne zavlačujte po nepotrebnem, naj bo kratko. Vedite, da stisko staršev občutijo tudi otroci. Na začetku so prilagoditvene težave običajne, a bodo minile. Zaupajte v proces uvajanja. Če pa le trajajo dolgo časa, predlagamo ponoven razgovor z vzgojiteljico ali svetovalno službo.

Bojana Kvartuh, svetovalna delavka

Pru uvajanju si pomagamo tudi z glasbo, zabavo in petjem.

Uvajalne urice si v Storžku popestrimo tudi z glasbo, petjem in plesom.

Dostopnost