besedilo: Urška Furlan, vzgojiteljica
fotografija: Uroš Sinkovič, vzgojitelj

Vrtec Palček na Jezerskem se skupaj s podružnično šolo Jezersko nahaja v središču naselja Zgornje Jezersko. Vrtec trenutno obiskuje 32 otrok, ki so razporejeni v dve skupini. V mlajši skupini so otroci stari 11 mesecev do treh let, v starejši skupini pa otroci stari od tri do šest let.

Ob vpisih v vrtec se pogosto srečujemo s stisko staršev, ki dvomijo v tovrstno starostno razporeditev. Predvsem jih skrbi, da bi starejši otroci nazadovali ob mlajših in da za njih ne bo dovolj izzivov. Izkušnje kažejo prav nasprotno. Delo v heterogenih skupinah, kjer je razpon v starosti višji od enega leta, se mi zdi še posebej navdihujoče. Starejše otroke spodbujamo, da pomagajo mlajšim, jih vključujejo v igro, ob tem se učijo skrbi za mlajše, potrpežljivosti, sočutja in empatije. V heterogeni skupini mlajši otroci dobijo s strani starejših več spodbud na vseh področjih razvoja, saj se po njih zgledujejo in jih želijo dohiteti. Starejši otroci pa jih ob tem lahko vodijo in usmerjajo. Ob tem se vzgojitelji vedno trudimo, da je življenje v vrtcu zanimivo tako za mlajše, kot tudi starejše otroke. Z dobrim opazovanjem in načrtovanjem tako lahko spodbujamo vsestranski razvoj vseh otrok.

Vzgojitelji na Jezerskem se predvsem zavedamo prednosti, ki nam jih nudi okolje. Smo v središču naselja, pa vendar sredi narave. Z otroki na sprehodih opazujemo spreminjanje narave skozi letne čase. V mlajši skupini smo si tako v lanskem šolskem letu izbrali »svoje« drevo, ki smo ga redno obiskovali in opazovali, kako se spreminja. Starejši otroci so si v letošnjem letu namesto drevesa izbrali opazovanje slapu. Ne glede na starost otrok, so bivanje v gozdu, sprehodi po travnikih in hoja v hrib pomemben del našega vsakdana.

Dostopnost